Härkäpaitojen taival halli-SM-peleissä alkoi kahdella tappiolla, mutta tuloksen takaa löytyi myös hyviä asioita.

Koskenkorvan Urheilijat aloitti talven halli-SM-pelit kahdella tappiolla, kun Seinäjoen JymyJussit oli parempi jaksoin 1-0 (3-3, 7-2) ja Alajärven Ankkurit jaksoin 2-0 (2-1, 6-0). Tappiot tarkoittavat sitä, että mahdollisuudet lopputurnauspaikkaan ovat jo menneet, mutta kesän kannalta se on epäolennaista.

Halli-SM-pelit pelataan osana talvikauden leirejä. Sunnuntaille ajoittuneet pelit olivat osa viikonlopun kestäneitä yhteisiä harjoitusjaksoja, joka näkyi härkäpaitojen pelinjohtajan Antti Kuusisto mukaan väsymyksenä erityisesti toisilla jaksoilla.

– Ei voi pelaajia moittia, sillä ihan kaikki jätettiin kentälle. Tiesimme, että näiden pelien jälkeen edessä on omatoimijakso, joka on hieman kevyempi, ja jonka aikana kuormaa saadaan levättyä pois. Molemmissa peleissä ehkä jaksaminen vähän loppui toisella jaksolla, Kuusisto summaa.

– Sunnuntai on hankala paikka pelata silloin, kun perjantaista asti on tehty hommia. Fokus ja jaksaminen eivät kantaneet koko peliä. Hemmetin paljon olemme tehneet töitä, eikä harjoittelua juurikaan jarruteltu ennen peliä. Katse on vahvasti kesässä, emmekä lähteneet hakemaan näistä tulosta tuloksen takia, vaan halusimme saada suunniteltuja juttuja eteenpäin. Ne eivät vielä näkyneet tuloksena, hän jatkaa.

Ennen JymyJussit-ottelua oli testipäivä.

– Lauantaina oli testit, ja aina kun testataan, se vaatii isoa henkistä latausta pelaajilta. Testeissä halutaan ulosmitata omaa tuloskehitystä. Saimmekin hyvät testit vedettyä, pelinjohtaja sanoo ennakkoasetelmista.

– Tuntui, että porukalla on hyvä lataus ja oli mukava lähteä pelaamaan sellaista peliä, jossa oli hieman enemmän kesän tuntua panoksen ja yleisön myötä.

JymyJussit-peli kääntyi oppitunniksi

JymyJussit-pelin ensimmäisellä jaksolla härkäpaidat olivat kiinni voitossa vielä ennen viimeistä vuoroparia. Neljännen aloittavalla JymyJussit onnistui kuitenkin lyömään tasoituksen, eikä omalla tasoittavalla vuorolla voittojuoksua pystytty enää tekemään.

Paikkoja ensimmäisen jakson ottamiseen oli riittävästi, mutta niitä ei pystytty hyödyntämään.

– Ensimmäinen jakso olisi pitänyt ehdottomasti ottaa. Siellä oli paljon hyviä asioita, joita halusimmekin nähdä, mutta myös korjattavaa. Esimerkiksi laittomia lyöntejä tuli todella paljon, Kuusisto sanoo.

– Oli oikeastaan molemmissa peleissä aika kuvaavaa, että merkkiratkaisuissa pilli vislasi usein laittoman merkiksi. Kun lyöntiratkaisu siirtyy, jossain pilli soi sitten uudelleen ja tulee turhia paloja, hän jatkaa.

JymyJussit-ottelun toinen jakso karkasi käsistä toisen vuoroparin tasoittavalla, kun JymyJussit puhkoi härkäpaitojen kenttää jatkuvasti. Tuloksena oli seitsemän juoksua vastustajalle, jonka myötä peli oli käytännössä paketissa.

– Kun katsoo peliä jälkeenpäin, samoja asioita oli jo ensimmäisellä jaksolla ja ne ratkaisivat koko pelin. Oli paljon juttuja, joista emme olleet ehtineet vielä jutellakaan. Ongelmakohdat tulivat hyvin esiin siinä pelissä, kun JymyJussit löi laadukkaita vapaita, pelinjohtaja analysoi.

Tappio käännettiin seuraavalle leirille oppitunniksi.

– Tulos ei ollut toivottu ja totta kai pelasimme voitosta, mutta lopulta pelin anti oli tosi hyvä. Saimme seuraavalla leirillä, jossa pelasimme Alajärveä vastaan, kehitettyä oman pelin perusraameja JymyJussit-pelin pohjalta. Mieluummin otamme tukkaan tässä kohtaa kautta kuin kesällä, ja pelaamme virheet pois pelin sisällä, Kuusisto sanoo.

Väsymystä paikkaillaan omatoimijaksolla

Ankkurit-pelissä avausjaksolla voitto oli otettavissa, mutta tulos lipsahti jälleen käsistä. Kolmostilanteet avausjaksolla kääntyivät reilusti härkäpaitojen eduksi, mutta Ankkurit otti silti niukan 2-1-jaksovoiton.

– Vähän oli sellaista, että takatilanteessa merkkiratkaisujen jälkeen pilli vislasi, emmekä päässeet tekemään suunniteltuja asioita. Tiedostin jo ennen Alajärvi-peliä, että joukkue on aika väsynyt. Pudotimme hieman helppoja palloja ja teimme huolimattomuusvirheitä. Näki, että mieli tai kroppa eivät ole valmiita pelaamaan sellaista peliä, jota voittaminen vaatisi, Kuusisto kertaa.

Toisella jaksolla tilanne kääntyi päälaelleen, kun Alajärvi loi reilusti enemmän kolmostilanteita ja omassa sisäpelissä ei saatu enää paljonkaan aikaiseksi. Ankkurit-pelin jälkeen talvikauden kova rutistus taukosi hetkeksi omatoimijakson myötä.

– Loppukeväälle tehdään ohjelmointia harjoitteluun niin, että tulee selkeä rytmitys. Kun on paikka levätä, niin saa levätä ja tulee tunne, että on mukava taas lähteä iskemään kovaa harjoitusjaksoa. Arki ei saa olla liian tasapaksua puurtamista, sillä se ei johda tulokseen, Kuusisto sanoo.

– En ole tällä hetkellä lainkaan huolissani tilanteesta. Jos olisimme ladanneet kaiken näihin peleihin ja palauduttu näitä pelejä varten, sitten harmittaisi. Tiedostin, että kovaa on menty ja se varmasti näyttää jälkensä näissä peleissä, hän myöntää.

Omatoimijakson jälkeen härkäpaidat palaavan leirien pariin ensi viikon viikonloppuna, jolloin edessä on talvikauden viimeinen halli-SM-peli. Tuolloin vastaan asettuu viimevuosien kestomenestyjä Vimpelin Veto.

– Kymmenes leiri on ensi viikonloppuna. Toivotaan, että lepojakso näkyisi siinä pelissä. Otamme välissä vähän happea yhteisharjoittelusta, jota on menty erittäin tiiviisti. Odotusarvoa on toki ollut jo aiemmissakin peleissä, vaikka tiedostimme väsymyksen, mutta toivotaan, että Vimpeli-pelissä on eri meininki, Kuusisto sanoo.