Tulevalla kaudella Kossun kopparin tontista taistelevat Matias Rauhala ja Santtu Luhtavaara liittyvät härkäpaitoihin yksivuotisilla sopimuksilla.

Kouvolan Pallonlyöjissä poikien SM-hopeaa syyskuun lopulla juhlinut Kossu-kasvatti Matias Rauhala ja Oulun Lipossa viime kaudet Ykköspesistä pelannut Santtu Luhtavaara liittyvät härkäpaitoihin. Molempien sopimus kattaa kesän 2023.

Rauhala ja Luhtavaara pelasivat viime kaudella koppareina, joka tuo joukkueelle lisää vaihtoehtoja takakentälle.

– Santtu on sisäpelirooliltaan puhdas kärkietenijä, jollaista joukkueemme ehdottomasti kaipasikin. Ulkona hän lähtee taistelemaan kopparin tontista, Kossun pelinjohtaja Antti Kuusisto kertoo Luhtavaarasta.

– Matiaksella on takanaan kehittävä vuosi Kouvolassa. Hän pelasi isossa roolissa niin poikien hopeajoukkueessa kuin KPL:n Ykköspesis-joukkueessa. Hän taistelee paikasta Kossun takakentällä, ja sisäpelissä hän pelaa kotiuttajan ja vaihtajan rooleissa. Hän on tärkeä palanen Kossun tulevaisuutta, Kuusisto sanoo Rauhalasta.

Rauhala, 19, ennätti tekemään debyyttinsä Superpesiksessä kesällä 2020 Koskenkorvan paidassa. Kossu-kasvatti on kuitenkin pelannut suurimman osan urastaan Suomensarjaa (PeTo, Luja, YK-V) ja Ykköspesistä (VäVi ja KPL).

Rauhala teki debyyttinsä Kossun edustusjoukkueen paidassa vierasottelussa Kouvolassa 21. elokuuta vuonna 2020. Kesäksi 2022 hän siirtyi kuitenkin itse Kouvollaan KPL:n paitaan pelaamaan poikien Superpesistä ja miesten Ykköspesistä KPL:n kakkosjoukkueessa.

Kouvolalaisjoukkueen kausi sujui mallikkaasti poikien Superpesiksessä ja joukkue eteni aina finaaleihin saakka. Kultamitalit nappasi kuitenkin Sotkamon Jymy otteluvoitoin 2-0. Rauhalalle SM-mitali oli uran ensimmäinen.

– Kyllä ensimmäinen SM-mitali miellytti, vaikka se hopeinen olikin, Rauhala iloitsee.

– Kausi oli kokonaisuutena onnistunut ja sain sen, mitä lähdin hakemaan. Sain paljon harjoituksia hyvässä valmennuksessa ja kesällä pelejä kahdessa joukkueessa. Sisä- ja ulkopeliin sain uusia näkökulmia ja kovaan treenaamisen kautta pelissä mentiin vähän eteenpäin, hän jatkaa.

Välivuoden jälkeen Rauhala palaa mielellään kotikulmille. Nuori peluri lähtee suorittamaan asepalvelusta talvella.

– On hienoa päästä takaisin kasvattajaseuraan. Sitä on aina pienenä poikana haaveillut, että saisi pelata Superpesistä Koskenkorvalla. Nyt sitä on mahdollisuus yrittää, Rauhala sanoo.

– Tavoitteena on saada treenattua hyvin, vaikka armeija sekoittaakin tyrmiä. Tavoittelen paikkaa pelaavasta kokoonpanosta, hän kertoo talvikauden tavoitteista.

Ykköspesiksen etenijäkuningas hyppää ensimmäistä kertaa Superpesikseen

Oulusta saapuva 24-vuotias Luhtavaara aloitti pesisuransa Pattijoen Urheilijoissa, mutta siirtyi jo varhaisessa vaiheessa veljensä kanssa pelaamaan Oulun Lippo Junioreihin. Kasvattajaseurana on toiminut Lippo, jossa Luhtavaara on pelannut Ykköspesistä viimeiset kolme peräkkäistä kautta.

Ykköspesiksessä Luhtavaara on kuitenkin pelannut yhteensä kuusi kautta. Ennen Lippoa hän pelasi kauden Muhoksen Pallo-Salamoissa ja kaksi kautta Ylivieskan Kuulassa. Taskusta löytyy yksi SM-hopea, jonka hän nappasi Lipon A-pojissa vuonna 2018. Hänet kruunattiin Ykköspesiksen etenijäkuninkaaksi vuonna 2020.

Luhtavaara on pelannut urallaan etenijänä ja kopparina. Superpesiksessä hän ei ole pelannut aiemmin, mutta lähtee nyt mielenkiinnolla haastamaan itseään.

– Todella hyvillä ja innokkailla fiiliksillä odotan tulevaa kautta Kossussa. On mukava päästä haastamaan itseä täysin uuteen ympäristöön ja sarjaporrasta ylemmäs, Luhtavaara iloitsee.

– Talvikaudella pääpainot ovat todennäköisesti etenemisen ja lajitehokkuuden kehittämisessä. Tietysti uusi joukkue ja sarjataso tuovat joitain uusia pelillisiä asioita, hän sanoo.

Lippo on ollut viime vuosina yksi Ykköspesiksen suurimmista ennakkosuosikeista, mutta hyvästä menestyksestä huolimatta sarjanousu on jäänyt aina saavuttamatta.

– Viime kaudet Lipossa ovat kasvattaneet paljon. Näiden kolmen vuoden aikana haettiin joka vuosi kovasti nousua Superpesikseen. Kahtena kautena päästiin jopa juoksun päähän, mutta tavoite jäi saavuttamatta, Luhtavaara harmittelee.

– Paljon tuli kuitenkin kovia nousukarsintapelejä, jotka kyllä kasvattivat henkistä kanttia ja kehittivät pelaajana, hän jatkaa.