Yksi yö on nukuttu nyt tippumisen jälkeen. Juha Suorauhan viesti eilen illalla lämmitti harmituksen keskellä. Yksi kapellimestari, joka nuorena miehenä oli nostamassa Kossua superiin, häntäkin kosketti tippuminen. Etapin Pekka Kontio laittoi tänään aamulla viestiä ja toivotteli voimia seuralle ja itselleni. Hänen ja monen muun viisaan sanomana, putoaminen ei ole aina katastrofi, se on monta kertaa jonkun uuden alku.

Kaikki tämän hetken isotkin ovat kokeneet Ykköspesiksen ihanuuden, se on meillä edessä ensi vuonna. SMJ säilytti eilen ykkössarjapaikan, Alavus putosi – paikallisotteluja on kuitenkin luvassa ensi kaudellakin.

Tuli eilen tippa silmään kiittäessä pukukopissa kaikkia tänä vuonna härkäpaitaan pukeutuneita. Monen kanssa tiemme eroavat nyt tippuessa sarjaa alemmaksi. Kiitän vielä kaikkia joukkueen jäseniä kuluneesta kaudesta, nyt oli vaan meidän aika lähteä. Lehdistötilaisuudessa herkistymistä ei edesauttanut edesmenneen Antti Alhon sinisen takin roikkuminen seinällä pinssilippiksellä höystettynä.

Siinä tuntui, että olimme pettäneet jotain pysyvästi, sen mitä koko kyläyhteisö oli yhdessä luonut. Itsestäni kuitenkin tuntuu nyt, että tämä tie oli väistämättä jossain kohdassa edessä. Olemme toimineet 25 vuotta samalla tavalla, organisaatio, tekijät ja toiminta ei ole uudistunut riittävästi. Vastuu on jakaantunut samojen ihmisten harteille vuosi toisensa jälkeen. Kun rivit harvenevat, tekijätkin harvenevat, tällaisen toiminnan suunnan tietää kaikki.

Vahva juniorityö luo pohjaa tulevaisuudelle

Itse istahdin sunnuntaiaamuna junaan kahden E-pojan kanssa ja kirjoitan tätä juttua. Viimeinen peli Mansea vastaan edessä ja pelin päälle alueelliset E-poikien aluemestaruuskultamitalit kaulaan. Kauden 110 ottelu on E-pojilla edessä. Me vetäjät ja vanhemmat jaksamme, että lapsillamme on hieno harrastus ja sellainen seuraorganisaatio arvopohjineen, jonka logoon voi luottaa ja uskoa.

Meidän lisenssimäärät nousevat koko ajan. Heikoimmillaan se oli 70, nyt lähes 200 ja toivottavasti 2024 jo lähemmäs 300. Ensi syksynä aloitetaan kuudella koululla uusi pesäpallopainotteinen palloilukerho noin 100 lapsen voimin. Kaikkiin poikaikäluokkiin on jo lupautunut ensi kaudeksi todella osaavat vastuuvalmentajat, tyttöpuolella kartoitus on viittä vailla valmis. Lanseerasimme Ahonkylään kesällä uuden joukkueen, Ahonkylän Ankat. Toivottavasti ensi kesänä nähdään ensimmäinen Ankka-joukkuekin pesiskartalla.

Nurmo ja Koskenkorva ensi kesänä yhteisjoukkueella poikien Superpesikseen

E-pojat otti 9 vuoden tauon jälkeen ensimmäisen kilpasarjan SM-mitalin Tenavaleiriltä. Isoimmissa junioreissa meillä on ollut tänä vuonna C-pojat ylimpänä omana juniori-ikäluokkana. Ensi kesänä KoU ja NJ yhdistävät voimansa poikien superpesikseen ja yleisestikin B- ja C -poikiin. Antti Alho (KoU) ja Raimo Ryssy (NJ) ovat aikanaan kylväneet siemenen tälle yhteistyölle 2000 -luvun alussa molempien kulta-aikana.

Vaikka molemmat taistelivat silloin keskenään, samantyyppinen arvopohja ja toisten toiminnan kunnioitus lähti sydämestä. Nyt me tahdomme yhdistää voimamme, että molempien seurojen vanhimmat juniorit saavat omantasoisia pelejä.

Superpesis, ykköspesis vai suomisarja?

Johtokuntamme kokoontui viime viikolla ja pohti eri skenaarioita. Kokoonnumme uudelleen tiistaina ja teemme jatkon kannalta linjaukset. Meillä on ollut vahva talous Antti Alhon aikakauden tuotoksena. Jos superpesistoimintamme olisi jatkunut tällä kuviolla, taloutemme olisi joutunut koetukselle viimeistään 2025-2026.

Näen itse tässä kohdassa putoamisen konkretisoiduttua Ykköspesiksen olevan oikea ratkaisu vaikka osa on väläyttänyt jopa suomisarjaan pudottautumista. Suomisarjaan pudottautuminen olisi märkä rätti meille juniorivetäjille, jotka teemme vuodesta toiseen isoa työtä saadaksemme junioreita kohti aikuissarjoja. Ykköspesiksen taso on kova ja sinne joukkueen kasaaminen ensi kaudeksi meillä on toivottavasti edessä.

Siinä on iso tavoite meidän junioreille päästä ensiksi vakiinnuttamaan paikka ykköspesiskartalla ja sitten aikanaan kannatan Superpesikseen takaisin nousua, kun siinä omat ja lähialueen pojat ovat runkona. Nousu saa puolestani tulla koska tahansa, kun se on tullakseen. En lähtisi rahalla rakentamaan kuitenkaan suoraa nousua heti vaan katsoisin, että koko organisaatio saadaan viilattua uuteen muottiin.

Itse toivoisin, että Koskenkorva palaisi Superpesiskartalle viimeistään 2028. Sitä ennen laitamme talouden uuteen voimakkaampaan kukoistukseen, vedetään kauden 2025 Suurleiri kunnialla läpi ja haetaan alueleiriä 2026, kasvatetaan laadukkaasti omia ja naapuriseurojen junioreita kumppanuusmallilla eteenpäin. Uskon, että seuramme on 2028 taloudellisesti erittäin kilpailukykyinen tekemään myös täsmäpelaajahankintoja, jos tarve niin vaatii.

Organisaatio uusistunee tippumisen myötä

Tippuminen tuo varmuudella uudistuksia myös organisaatiopuolelle. Meillä on iso joukko fiksuja junioripelaajien vanhempia, joita toivoisin ottavan jatkossa uusia vastuualueita haltuun. Yksi niistä on tulevan Ykköspesiksen ottelutapahtumat. Seinäjoen Ammattikorkeakoulun kanssa aloitamme yhteistyön kenttäpalveluiden kehittämiseksi. Uusi VIP-tila antaa monia mahdollisuuksia eri toiminnoille. Samoin tulee tarkasteltavaksi, mitä kentällä yleensäkin kannattaa ja olisi mahdollisuus myydä ja millaista toimintaa järjestää.

Meillä on ollut pitkään eläkeläisten talkoojoukko. Se on tärkeä osa koko seuraorganisaatiota. Itse toivon, että tämä joukko jatkaa ainakin kurkkutarhan ja bingon parissa seuraavatkin vuodet ja ottelutapahtumissa jaksamisensa mukaan. Mutta nyt on löydyttävä herätys junioripelaajien vanhemmilla ottaa vastuuta myös muusta kuin oman joukkueensa otteluista ja taloudesta. Meitä kaikkia tarvitaan uuden KoU 2.0 Superpesisstrategian toteuttamiseksi. Otetaan kaikkien junioripelaajien vanhempien yhteispalaveri lähiaikoina kasaan ja keskustellaan yhteisestä tulevaisuudesta. Koskenkorvan pesäpallotouhu ei kuole koskaan, siitä olen varma. Kun härkä saa iskuja ja nuolia kehoonsa, se tulee vielä ärhäkkäämmäksi palatessaan areenoille. 

Osa yleisöstä kokee tippumisen merkitsevän, että Sähkökoje-Areenalle ei jaksa ensi kesänä tulla. Nukkukaa pari yötä lisää ja uskokaa seuraan myös jatkossa. Ykköspesis on jatkossa entistä kovempi sarja, kun superin joukkuemäärä tippuu yhdellä kauden 2024 jälkeen. Nähdään jatkossakin Koskenkorvalla kannustamassa ykköspesistä, nuorten superpesistä, nuorten ykköspesistä, C:n SM-joukkuetta ja tasokkaita alempien junioreiden pelejä. Paljon viihdettä on luvassa ensi kaudellakin uljaalla Sähkökoje-Areenalla.

Millainen on Kossu 2028?

Itse näen uuden Kossun 2028 mennessä seuraavana. Siinä on pohdittavaa organisaatiolle, olemmeko oman ajatukseni mukaisia vai emme. Minun kossuni 2028 on seuraavanlainen

  • Nousu superpesikseen joko tuolloin tai aikaisemmin
  • Vahva 500.000-1.000.000 € kassa, joka mahdollistaa halutun toiminnan
  • Vahva juniorityö jatkuu
  • Nuorten superpesiksessä ja valtakunnan leireillä jatkuvasti mitalitaisteluissa
  • Bingo elää uutta kukoistuskautta ja SEPU -yhteistyö jatkuu
  • Uusia vastuutekijöitä koko akan mukaan 
  • Vahva leirijärjestäjäorganisaatio
  • Päivitetty 2.0 Sähkökoje-Areena
  • Seutukunnallinen sateenvarjomallin yhteistyöverkosto
  • Nykyiset yhteistyökumppanit jatkaa ja uusia tulee matkalla mukaan

Kiitokset

Näillä sanoilla tahdon kiittää kaikkia 25 superpesisvuosien aikaisia oman seuran ja muiden joukkueiden pelaajia, seurojen toimijoita, omaa talkooväkeä, seuran hallintoon ja varainhankintaan osallistuneita, yhteistyökumppaneita. Me yhdessä olemme luoneet yhden mielenkiintoisen tarinan suomalaiselle pesiskartalle. Toimintamme sai eilen pienen kolauksen, mutta pohjalaiset eivät anna koskaan periksi.  Täältä tullaan entistä vahvempana ennemmin tai myöhemmin. Hyvä aihio on olemassa: kasvava juniorimäärä, vahva talous, oma stadion ja fiksuja tulevaisuuden tekijöitä nykyjoukon tueksi. Nyt vaan viilataan härän sarvet uudelleen terävemmäksi ja lähdetään tulevaisuudessa uuteen hyökkäykseen.

Junassa kohti Tamperetta 27.8.2023

Jani Karvonen

KoU superpesisjaoston puheenjohtaja
KoU johtokunnan jäsen