Sydäntalvella Juho Hakomäen käsi leikattiin, joka tiesi pitkää kuntoutumisjaksoa. Mitä Kossun lukkarille kuuluu nyt noin puoli vuotta operaation jälkeen?

Kohta alkaa olla vuosi siitä, kun härkäpaitojen ykköslukkari Juho Hakomäki nähtiin edellisen kerran pääroolissaan joukkueen kokoonpanossa. Viime vuoden elokuussa vierasottelussa Vimpelissä Hakomäki vaihdettiin kesken ottelun lukkarista jokeriksi, jonka jälkeen hän ei ole pystynyt lukkaroimaan peliäkään.

Syynä oli pahentunut käsivamma, joka ei tullut syksyn aikana kuntoutuksella entiselleen. Käsi päätettiin operoida joulukuussa, mutta leikkaus päästiin tekemään vasta helmikuun puolivälissä. Operaatio sujui kuitenkin hyvin ja tuolloin visiona oli, että Hakomäki saatettaisiin nähdä kentällä vielä tämän kesän aikana.

Käden kuntouttaminen aloitettiin lähes välittömästi leikkauksen jälkeen pienin askelin.

- Kuntoutus on edennyt hyvin, ja aloitimme sen jo leikkauksesta seuraavana päivänä. Aluksi haettiin ihan perusliikeratoja ja liikelaajuuksia. Haastetta on lisätty hiljalleen kuminauhasta voimaharjoitteluun nousevin painoin ja tehoin, Hakomäki kertoo.

- Lajitreeneissä olen ollut noin kuukauden verran mukana. Perusharjoittelu onnistuu jo normaalisti, mutta järki ja maltti pitää olla vielä mukana, hän jatkaa.

Tällä hetkellä käden kunto tuntuu Hakomäen mukaan hyvältä.

- Yleisvointi on hyvä. Mukavaa, kun on päässyt heittämään täysin ilman kipuja. Ei edes muista, koska olisi tällainen tilanne ollut, vaikka vielä mennään aika maltillisesti. Hiljalleen kuitenkin kovempaa ja kovempaa, Hakomäki kertoo.

Härkäpaitojen lukkari on nähty jo kahdessa pelissä tämän kauden aikana, mutta toisessa hän pelasi jokerina ja toisessa ulkokentällä muissa rooleissa kuin lukkarina. Hän oli puhtaasti paikkaamassa poissaoloja.

- Jos rehellisesti sanotaan, niin aika lailla pakon edessä oltiin pelaamassa. Mutta aivan mahtava oli toki pelata, vaikka hiukan erilaisissa rooleissa, mitä normaalisti. Kyllä siitä pelaamisesta silti nautti aivan älyttömästi, Hakomäki myöntää.

”Haksalla” olisi haluja palata mahdollisimman pian lautasen ääreen, mutta vielä on liian aikaista. Hänen paluunsa päivämäärää on kyselty ja pohdittu laajasti, mutta seura, pelinjohto tai mies itse ei ole siitä yhtään sen paremmin tietoinen kuin kukaan muukaan.

- Paha sanoa. Päivä kerrallaan tässä täytyy mennä. Palo kentälle on kova, mutta täytyy pitää järki päässä. Nyt on takana pitkä prosessi ja edelleen hommia edessä. Toivon kuitenkin, että tänäkin kesänä vielä lautaselle pääsisi, Hakomäki sanoo.

- Aika kuitenkin näyttää, saadaanko mies siihen kuntoon, että pystyy meidän muut lukkarit syrjäyttämään, hän lisää.

Tällä kaudella Kossun lautasen ääressä on käynyt jo viisi miestä: Ville-Veikko Olli, Aapeli Suvisalmi, yhden jakson paikannut Petteri Kortelainen, KPL-laina Elias Pitkänen ja heinäkuun alussa kokoonpanoon liittynyt Mika Joensuu.

- Onneksi meillä on jokainen lautasella käynyt jätkä hoitanut homman hienosti. Pelit eivät missään vaiheessa ole kyllä kaatuneet lukkareihin. Hieno homma, että saatiin vielä Mika mukaan, niin lukkareista ei kyllä meidän pleijaripaikka jää kiinni, Hakomäki kehuu.

Tällä hetkellä arki pyörii kuntoutuksessa ja harjoittelun parissa.

- Lajin parissa tietysti tulee aktiivisesti oltua. Treenimäärät ovat huomattavasti isompi silloin, kun ei pelaa verrattuna siihen, jos pelaisi. Pelejäkin on tullut vähintään yhtä paljon katsottua kuin aiempinakin kesinä, Hakomäki kertoo.