1970-luku ei ollut järin hohdokas koskenkorvalaisessa pesäpallossa. Suurin osa vuosikymmenestä kului piirisarjassa ja perussarjassa, mutta vuosikymmenen loppua kohti myös edustusjoukkue alkoi jälleen nostaa päätään. Kesällä 1979 Kossu pelasi jälleen maakuntasarjassa kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Koskenkorvalaisen pesäpallon uutta tulemista ryhdyttiin rakentelemaan vuonna 1979, kun joukkue palasi maakuntasarjaan. Ensimmäisen kauden kammo selätettiin tällä kertaa ja Kossu sijoittui sarjassa viidenneksi, ollen kaukana putoajan paikalta. Sarjajärjestelmä oli myös muuttunut niin, että lohkossa pelasi enää kahdeksan joukkuetta ja sarja pelattiin kaksinkertaisena.

Samoihin aikoihin myös ilmajokelainen pesäpallo koki muutoksia. Ilmajoen Kisailijat pelasi viimeisen mestaruussarjakautensa kesällä 1978, josta putosi Suomensarjaan ja samalla vauhdilla kesäksi 1980 aina maakuntasarjaan saakka. Tässä vaiheessa Ilmajoen keskustan ykkösjoukkueeksi muuttui Ilkan Pallo, joka voittikin maakuntasarjan kesällä 1980.

Ilkan Pallon ja Kossun kohtaamisesta muodostuikin jälleen yksi paikallispeli ilmajokelaisen pesäpallon historiankirjoihin. Vaikka IlPa lopulta voitti maakuntasarjan länsilohkon ja nousi tämän jälkeen kolmeksi kaudeksi Suomensarjaan, päättyi Ilmajoen paikalliskamppailu Ilkan Pallon nimiin vain niukasti lukemin 12-11.

Koskenkorvalla pelatussa ottelussa KoU otti johtoaseman kolmannessa vuoroparissa, jossa se pystyi kääntämään 4-0-tappioaseman 6-4-johtoasemaksi. Läpilyöntejä ei tullut, mutta Kossu sai luotua jatkuvasti tilannetta, joiden myötä syntyi myös juoksuja. Samassa vuoroparissa kaksi juoksua löivät Tenho Sillanpää ja Erkki Ylinen, joiden lisäksi lyöntipuuhissa onnistuivat Matti Nurmi ja Sakari Panula. IlPa vastasi kuitenkin viidennessä vuorossa vastaavalla suorituksella ja käänsi tuossa vaiheessa pelin edukseen lukemin 7-9 lyömillään viidellä juoksulla.

Vielä ottelun viimeisessä vuorossa toivonkipinä syttyi, kun IlPan 12-10-johtotilanteessa Ylinen löi kunnarin tyhjään kenttään. Pallo painui puskikkoon, ja IlPan Mikko Vaismaan polttoyritys osui Ilmajoki-lehden jutun mukaan puuhun, ja näin ollen Ylinen sai tuulettaa kunnaria. Enempää juoksuja ei kuitenkaan tullut, joten ottelu päättyi IlPan niukkaan voittoon.

Kossun oli tyytyminen maakuntasarjapeleihin vielä seuraavan neljän kauden ajan. Härkäpaidat suorittivatkin tasaisen vahvasti, ja olivat kausina 1981-1983 nousujohteisesti sijoilla 6, 5 ja 3.

Ilmajoen pesäpallovaltikka siirtyy Koskenkorvalle

Kesällä 1984 Ilkan Pallo palasi Suomensarjasta takaisin maakuntasarjaan, mutta joukkue sijoitettiin luoteislohkoon, kun Koskenkorva pelasi puolestaan länsilohkossa. Näin ollen toistaiseksi viimeiseksi paikallispeliksi jäikin Ilkan Pallon ja Kossun kohtaaminen kesällä 1981 maakuntasarjassa, sillä tämän koommin ilmajokelaisseurat eivät enää samalla sarjatasolla ole pelanneet.

Kesällä 1984 Koskenkorva voittikin länsilohkon, jossa oli joukkueita maantieteellisesti etelämpää kuin aiempina vuosina oli totuttu. Kossu haastoi kauden aikana Harjavallan Jymyn, Ikaalisten Tarmon, Kankaanpään Mailan, Porin Pesä-Karhut, Pomarkun Pyryn, Teuvan Rivakan ja Ylöjärven Pallon. Tästä kavalkadista Kossu oli paras ja nousi syksyllä 1984 Suomensarjaan 17 vuoden tauon jälkeen.

Kossu pyyhki samalla pois maakuntasarjan pölyt, sillä tämän jälkeen KoU:n edustusjoukkue ei ole pelannut Suomensarjaa alempana kertaakaan. Sen sijaan Ilkan Pallo jäi luoteislohkossa seitsemänneksi ja seuran taru jäi viiden kauden mittaiseksi (lukuun ottamatta lyhyttä paluuta maakuntasarjaan 2000-luvun alussa). Jos historiasta etsii tiettyä kohtaa, missä Ilmajoen pesäpallovaltikka siirtyi lopullisesti Koskenkorvalle, se tapahtui syksyllä 1984.

Kossun visiitti Suomensarjaan 1960-luvun loppupuolella oli kyläseuralle saavutus sinänsä, sillä tuolloin joukkue pelasi kaksi ensimmäistä kauttaan toiseksi korkeimmalla sarjaportaalla. Tuolloin parhaaksi sijoitukseksi jäi kuitenkin yhdeksäs sija, jonka joukkue saavutti nousukaudellaan ennen putoamista seuraavalla kaudella takaisin maakuntasarjaan.

Tällä kertaa peli oli kuitenkin toisenlaista ja kesällä 1985 Kossu voitti Suomensarjan heti ensimmäisellä kaudellaan. Kausi alkoi mukavasti viidellä voitolla, ja härkäpaidat kaatoivat matkan varrella muun muassa Jokioisten Koetuksen juoksuin 32-5. Kauden ensimmäinen tappio tuli kuudennessa pelissä, vierasottelussa Vähässäkyrössä, kun Viesti voitti Kossun juoksuin 8-6.

Suomensarjan länsilohkon voitto ratkottiinkin tuolla kaudella Kossun ja Viestin välillä. Kauden ratkaiseva hetki tapahtui heinäkuun lopulla, kun Viesti vieraili Ilmajoella. Vähäkyröläisten voitettua kotipelinsä, täytyi Kossun voittaa oma kotipelinsä. Tähän joukkue myös pystyi ja yli tuhannen katsojan edessä pelatussa ottelusta vähäkyröläiset joutuivat poistumaan 9-5-tappio niskassaan.

Vaikka seuraavassa pelissä tulikin hieman taantumaa ja Kossu hävisi vieraissa Peräseinäjoen Toiveelle, pysyi sarjan piikkipaikka silti selkeästi KoU:n hallussa. Lopulta härkäpaidat ottivat länsilohkosta selkeän voiton ja lunastivat välittömästi nousun sarjaporrasta ylemmäs Ykkössarjaan ensimmäistä kertaa seuran historiassa. Periaatteessa Kossu nousi toista kertaa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, sillä vielä 1960-luvulla Suomensarja oli toiseksi korkein sarjaporras ennen Mestaruussarjaa.

Maininnanarvoista ilmajokelaisessa pesäpallossa vuodelta 1985 on myös se, että Munakan Urheilijat nousi tuolloin ensimmäistä kertaa maakuntasarjaan. Munakkalaisten joukkue koostui kyläläisistä, höystettynä muutamilla ylistarolaisilla vahvistuksilla. Tässä vaiheessa siis Munakka nousi Ilmajoen pesäpallon kakkosjoukkueeksi Koskenkorvan taakse.

Seuraavassa osassa käsittelemme vuosia 1987-1991, kun Kossu pyrki vakiinnuttamaan paikkansa ykkössarjajoukkueena!