Uutiset
/images/02_KUVITUSKUVAT/ylpeys18.jpg

Kossun kausi päättyi tänä vuonna runkosarjan sijalle 12. Tavoitteisiin ei päästy pelillisesti, mutta kesän 2021 tarinaan mahtuu myös paljon positiivisia asioita. Kauden päätöspaketin tarjoaa Low and Loud!

Kossun kausi päättyi elokuun toiseksi viimeisenä tiistaina, kun Kankaanpään Maila vieraili Sähkökoje Areenalla. Kauden viimeisessä pelissä ei ollut enää panoksia, sillä härkäpaidat olivat varmistaneet jo sarjapaikkansa, eikä KaMa voinut edes puhtaalla voitolla enää ohittaa Kossua.

Ottelussa pelattiinkin pelaamisen ilosta ja esimerkiksi lukkarina loppukauden ajan toimineelle Aapeli Suvisalmelle haettiin uran ensimmäistä lyötyä Superpesiksessä. Tämä myös onnistui, sillä Suvisalmi löi päätöspelissä härkäpaitojen ensimmäisen juoksun.

Suvisalmi olikin yksi joukkueen mielenkiintoisista tarinoista loppukauden aikana. Härkälauman lukkari Juho Hakomäki loukkaantui Vimpelissä pelatussa vieraspelissä ja ennakkoarvioista poiketen joutui olemaan pois koko loppukauden. Hän toki palasi vielä jokeriksi, mutta ei enää lautasen ääreen.

Suvisalmi hoiti tonttinsa lukkarina loistavasti, kun joukkue kaipasi paikkaajaa ulkopelin yhdelle keskeisimmälle pelipaikalle.

- Luotin kyllä häneen koko ajan, mutta suoritus ylitti jopa odotukset, Kossun pelinjohtaja Mikko Vainionpää kehuu.

Loukkaantumisia tuli läpi kauden: esimerkiksi lyöjäjokeriksi Kossuun tälle kaudelle palannut Jere Dahlström oli käytännössä puolet kaudesta pois. Telakalla kävivät vuoroin myös Juuso Vuorenmäki ja Jesse Rantamäki. Heidän lisäkseen kauden viimeisistä peleistä oli sivussa etenijä Otto Kauppinen ja alkukaudesta tovin myös Aleksi Rantala.

Kokoonpanoon vaihtuvuus näkyi väistämättä myös pelillisissä otteissa kauden aikana.

- Nyt täytyy tarkasti katsoa, miten pääsi käymään niin, että avauskokoonpanon pelaajista vain vajaat puolet pääsi pelaamaan kaikki pelit. Loukkaantumisten määrä on iso tarkastelun paikka ja siihen täytyy löytää syyt, Kossun pelinjohtaja Mikko Vainionpää miettii.

Loukkaantuneiden tilalle oli kuitenkin aina paikkaajia: Suvisalmen lisäksi kokoonpanossa nähtiin monessa ottelussa esimerkiksi nuori Kossu-peluri Tony Latvala, joka paikkasi koppariosastoa ja oli ajoin jokerina.

Rikkonaisen kauden keskeltä on kaivettavissa myös lukuisia onnistujia. Esimerkiksi täksi kaudeksi Kankaanpäästä Koskenkorvalle siirtynyt Petteri Kortelainen pelasi uransa parhaan kauden, lyöden 27:ssä ottelussa 2+57=59. ”Köli” löi toki vuonna 2018 kymmenen juoksua enemmän, mutta tuolloin hän pelasi 32 ottelua. Keskiarvo ottelua kohden oli tällä kaudella parempi.

Myös Aku Kettunen esiintyi kauden aikana hyvin ja pääsi edustamaan Länttä Itä-Länsi-otteluun.

- Isoja plussia olivat esimerkiksi Kortelainen, Kettunen ja Ville-Veikko Olli. Rantamäki pelasi varmasti uransa parhaan kesän, Vainionpää luettelee.

Tasaisuus jäi saavuttamatta

Korona sekoitti talvikaudella pakkaa vielä jonkin verran. Kesän pelit päästiin viemään läpi lähes normaalisti muutamia karanteeneja lukuun ottamatta, mutta talvella harjoituspelejä ei päästy pelaamaan aivan optimaalista määrää. Se ei kuitenkaan ollut suuri kanto kaskessa.

- Koronakortti voidaan kääntää, mutta se ei oikeastaan haitannut meitä millään tavalla. Harjoituspelejä olisi haluttu ehkä talvella pelata enemmän, mutta meidän osalta vaikutukset rajoittuvat siihen. Missään muotoa muuten emme sen taakse mene, Vainionpää kertoo.

Joukkueen tavoite oli selvitä runkosarjassa kahdeksan parhaan joukkoon ja edetä pudotuspeleihin, mutta tällä kaudella tavoitteeseen ei päästy. Hyviäkin otteita nähtiin, mutta hyviä jaksoja seurasivat synkemmät ajat.

- Emme pystyneet pelaamaan riittävän tasaisesti. Kun tasaisuus tekemiseen löytyi ja oltiin voittoputkessa, niin meni useita miehiä rikki. Sen taakse emme mene liikaa, mutta kyllä se vaikutti, Vainionpää myöntää.

Kaudelta jäi kaivelemaan kotipelien suoritustaso. Vieraissa härkäpaidat olivat sarjan kahdeksanneksi paras joukkue ja voittivat pelaamistaan 13:sta vieraspelistä viisi kappaletta ja pisteitä tuli kahdeksasta. Pistekeskiarvo vieraissa oli 1,23 ja yhteensä pisteitä tarttui matkaan 16.

Vieraspelaaminen oli riittävällä tasolla, mutta kotipeleissä suoritus jäi vajavaiseksi. Kotipelejä oli yksi enemmän kuin vieraspelejä, yhteensä 14, mutta pisteitä niistä tarttui tilille vain kymmenen. Kotona voittoja tuli neljä ja niistä vain yksi oli kolmen pisteen voitto. Tappiota tuli kymmenen ja niistä yhdeksän suoraan kahdessa jaksossa.

Kotona pistekeskiarvo oli 0,71 ja härkäpaidat olivat sarjan toiseksi heikon kotijoukkue. Taakse jäi vain runkosarjan hännille juuttunut Haminan Palloilijat.

- Suurin pettymys on se, että kotiyleisölle ei pystytty antamaan sitä, mitä pitäisi antaa. Kotona pelasimme monta erittäin heikkoa ottelua ja vieraissa vain yksi tai kaksi. Sitä ei ole vielä keksitty, miten näin pääsi tapahtumaan, mutta se harmittaa henkilökohtaisesti paljon. Tämä tulee muuttumaan ensi kaudeksi, Vainionpää lupaa.

Vainionpää lisää myös, että joukkueen taustoilla huolto oli hyvissä käsissä uuden huoltajan Eemeli Jokelaisen ja härkäpaitoja ympäri Suomen kuljettaneen Timo Rannan avulla.

Tulos kääntymässä positiiviseksi

Pellillisten asioiden ulkopuolella Kossu voi hyvin. Kauden tavoitteena oli tehdä talouspuolella positiivinen tulos ja sellainen on myös kuluvalta kaudelta tulossa. Avaimia ovat olleet maltillisuus ja omaan pelaajarunkoon luottaminen.

Tulevaa kautta ajatellen pelaajarunko on pystytty pitämään jälleen hyvin kasassa ja monet tällä kaudella härkäpaidassa nähdyt pelaajat ovat jo tehneet sopimuksen myös tulevalle kaudelle. Talvikausi aloitetaan näillä näkymin lokakuun alkupuolella.

- Pikkuisen ennen yhteispuserruksen aloittamista joukkueelle kerrotaan, millä raameilla ja jutuilla lähdetään talvikauteen. Joitain muutoksia tulee varmasti viime kauteen. Esimerkiksi ulkopeli ja nopeuskestävyys sisäpelissä ovat isoja suuntaviivoja tulevalle talvelle, Vainionpää uskoo.

Kossu voi seurana edelleen hyvin ja iso kiitos siitä kuuluu seuraihmisille, jotka tekevät töitä sen eteen, että kyläseura pystyy pelaamaan pesiksen korkeimmalla sarjatasolla.

- Tänäänkin aamulla oltiin seitsemältä kurkkukökässä. Kossu elää ja voi hyvin ja tilanne on tulevaisuuden kannalta hyvä. Yksi päätavoitteista oli tehdä tällä kaudella positiivinen tulos ja siinä onnistuttiin. Se on todella hyvä tässä maailmanajassa, Vainionpää iloitsee.

Alta löydät tämänhetkisen sopimustilanteen kaudelle 2022. Seuraa uutiskanaviamme syksyn aikana, ilmoitamme uusista sopimuksista mahdollisesti jo lähiaikoina!

Härkäpaidat vuonna 2022:

Juho Hakomäki, 2022
Anttoni Jakobsson, 2022
Otto Kauppinen, 2022
Aku Kettunen, 2022
Petteri Kortelainen, 2022
Tony Latvala, 2022
Ville-Veikko Olli, 2022
Jesse Rantamäki, 2022
Matias Rauhala, 2022

Pelinjohto:
Mikko Vainionpää, 2022

KOSSUSUPER @ INSTAGRAM