Uutiset
/images/02_KUVITUSKUVAT/ylpeys18.jpg

KoU karvonen 650x433

Koskenkorvan Urheilijat ovat suuren haasteen edessä. Koronavirustilanteen vuoksi Superpesis-kauden aloittaminen on jo nyt viivästynyt tämän hetkisen tiedon mukaan kesäkuun alkuun. Seuran puheenjohtaja Juha-Pekka Karvosen mukaan vielä ei voida olla varmoja alkaako kausi tuolloinkaan tai pahimmassa tapauksessa se perutaan kokonaan.

– Sellainenkin skenaario on olemassa. Se täytyy ottaa huomioon. Toki kentältä on tullut myös sen kaltaisia avauksia, että myöhemmin voitaisiin pelata jonkinlainen laajennettu halli-SM-sarja tai syksymmällä pelikokonaisuus oman alueemme Superpesis-seurojen kanssa.

Karvosen mukaan koko urheilumaailma on vaikeuksissa. Yhteistyösopimukset ovat jääneet toteutumatta niin Kossulla kuin muillakin. Yritysten tilanne on tietenkin ymmärrettävä nyt, kun tulevaisuus on epävarma. Kausikorttimyynti niin ikään ei ole sujunut tavalliseen tapaansa, kun kauden alusta ei ole varmuutta.

– Palkanmaksuhan pelaajille keskeytyi koko Superpesiksessä 1.4. mennessä Joensuun Mailaa lukuun ottamatta. Toki uusimman tiedon mukaan hekin ovat joutuneet lomauttamaan neljä työntekijäänsä. Helppoa ei ole kellään.

–Onneksi Kossussa olemme tehneet kestävää politiikkaa pelaajapalkkioiden ja muiden kustannusten saralla. Vaikka tulemme tietenkin kärsimään tästä kovasti, niin tiedämme, että tässä tulee olemaan paljon suurempiakin kärsijöitä, Karvonen vertailee seurojen tilanteita.

Kossun toukokuulle kaavailema Jussi Kiikerin muisto-ottelu on niin ikään jouduttu siirtämään. Uutta ajankohtaa ei ole vielä, mutta sitä työstetään.

– Meillä oli valmistelut jo pitkällä ja niin ilmajokinen pesäpalloyhteisö kuin yrityksetkin innostuivat historiallisesta mahdollisuudesta kunnioittaa huippupelaajan muistoa Ilmajoen keskuskentällä. Toivottavasti ottelu saadaan vielä järjestymään tälle kesälle.

Tuleen ei ole jääty makaamaan

Karvosen mukaan mahdolliseen kauden aloitukseen valmistaudutaan kaikesta huolimatta kovalla innolla ja kehitteillä on tapoja, joilla kriisin tuomia taloudellisia menetyksiä saataisiin lievitettyä.

– Pelaajille on annettu nykyisten suositusten puitteissa mahdollisuus treenata omaehtoisesti kunhan he noudattavat varovaisuutta. Jos ja kun kausi alkaa, meidän täytyy kaikesta huolimatta olla iskussa. Onneksi joukkue ja taustajoukot ovat osoittaneet oikeaa härkähenkeä. Olemme juuri sähköistäneet kausikortti- ja lippumyyntimme, jotta ihmisten olisi helpompi osoittaa tukensa nyt, kun kontakteja pyritään välttämään.

Lisäksi Kossu on nyt uudelleenlanseerannut kannatusjäsenyyden, jonka hankkimalla voi halutessaan tukea seuraa. Lanseerauskampanjassa ainaisjäsenyyden ostaja sai kaupan päälle Kossun kannatus-T-paidan. Jäsenyys sisältää myös fyysisen jäsenkortin sekä myöhemmin täsmentyviä etuja.

– Tässä olemme haluneet näkyvän mahdollisuuden faneille osoittaa tukensa. Kriisistä on ollut siinä mielessä myös vähän hyötyä, koska nyt uudistukset ovat oikeasti lennähtäneet eteenpäin. Suunnitteilla on myös verkkokauppamahdollisuus laajemminkin fanituotteille. Karvonen julistaa.

Yhteistyöllä eteenpäin

Koskenkorvan Urheilijat on toteuttanut myös suurempia hankkeita Ilmajoen pesäpallostatuksen turvaamiseksi. Alkuvuodesta Ilmajoen Kisailijoiden tyttöpesis siirrettiin härkälogon alle. Karvosen mukaan tähän yhteistyöhön ajoivat monet asiat.

– Näin saatiin Ilmajoelle taas leveämmät hartiat junioripesäpallon saralle. Poikien pesäpallo on viime vuosina kärsinyt uusien harrastajien vajeesta. Nyt helpommin mahdollistuvat sekajoukkueet voivat pelastaa lasten ja nuorten pesiskesät, kun joukkue saadaan varmemmin ja helpommin kasaan. Myös yhteistyö taustajoukkojen kanssa helpottuu, kun olemme ”saman katon alla”.

Karvosen mukaan varsinkin ilmajokinen naispesis hyötyy yhteistyöstä.

– Tytöt ovat tässä myös siinä mielessä voittajia, että pelaaminen usein fyysisesti vahvempien ja nopeampien poikien kanssa voi kehittää heitä. Kyllä meillä jatkossakin saadaan lisää naisten superpesistason osaajia Ilmajoelta. Toisaalta pojat voivat oppia tytöiltä peliälystä ja muista henkisen puolen asioista. Kyllä tässä voittavat kaikki.

Massat liikkeelle

Koskenkorvan Sähkökoje-Areenalle saatiin myös viime syksynä uusi hiekkatekonurmi. Sen mahdollistamisesta seurapuheenjohtaja haluaa kiittää eritoten Ilmajoen kuntaa.

– Ilman kunnan apua hanke olisi ollut paljon vaikeampi toteuttaa. Kunta on toiminut meidän kanssamme hienossa yhteistyössä jo pitkään. Toivonkin, että myös yhdistykset huomioitaisiin tässä koronakriisissäkin niin kuntien kuin valtionkin tasolta.

- Tietenkin kunnatkin ovat vaikeuksissa tässä tilanteessa, mutta yleishyödylliset yhdistykset ovat kuitenkin kuntamme suuri voimavara. Ilmajoen brändiä ja turistielämää esimerkiksi elävöittävät juuri Koskenkorvan Urheilijat ja Musiikkijuhlat, kun ne tuovat kunnalle näkyvyyttä, ja turisteja käyttämään majoitus- ja ruokapalveluita. Yhdistysektorilta kanavoituu rahaa myös yrityksille. Tietenkään ei saa unohtaa urheiluseurojen terveydellistä vaikutusta. Kossu aktivoi kaiken ikäsiä vauvasta vaariin esimerkiksi myös yleisurheilun, kuntoiluryhmien ja bingon muodossa.

Lopuksi Karvonen haluaa vedota ilmajokisiin urheilua ja eritoten pesäpalloa rakastaviin ihmisiin.

– Esitän toiveen, että porukka lähtisin sankoin joukoin Kossun peleihin kauden alkaessa. Kun saadaan isot massat liikkeelle, on pelaajien motivoivaa pelata ja katsomon henki kasvaa ja näin koko ottelukokonaisuus on nautittava kokemus. Kiitämme kaikkia jo tukensa antaneita ja niitä, jotka sen vielä tulevat antamaan. Selviämme kaikesta yhdessä.

Teksti ja kuva: Eero-Pekka Hautamäki

Julkaistu aiemmin Ilmajoki-lehdessä.

KOSSUSUPER @ INSTAGRAM