Yli-Hirvelä Veli-Pekka
/images/02_KUVITUSKUVAT/ylpeys18.jpg

Yli Hirvela card2020

PERUSTIEDOT 
 Nimi Veli-Pekka Yli-Hirvelä 
 Syntymäaika ja -paikka 28.1.1985, Kauhajoki
 Pelipaikka Vaihtaja / 3-koppari / kapteeni
 Sopimus 2020
 Kasvattajaseura Seinäjoen Maila-Jussit
 ESITTELY

Julkaistu aemmin Ilmajoki-lehdessä 2020. Teksti: Eero-Pekka Hautamäki / Kuva: Osku Pienimäki

Kauhajoelta kotoisin oleva, nykyään Seinäjoella puolisonsa kanssa asuva Veli-Pekka Yli-Hirvelä, 35, aloitti pesäpallotaipaleensa noin 6–7-vuotiaana. Pesäpallon aloittaminen ei ollut sattumaa, sillä ”Velpen” vanhemmat ovat molemmat aikanaan pelanneet kansallislajia pääsarjatasolla.

– Suvussa on pelattu paljon. Vanhempien pelaamisen kauttahan pesäpallon valitseminen oli minulle aika luontaista. Lisäksi kävin pienenä poikana katsomassa serkkupojan, eli Kettusen Markuksen otteluita Maila-Jusseissa.

Kaikki eivät varmasti tienneetkään, mutta Yli-Hirvelällä on myös koripallotaustaa. Se toisaalta selittyy helposti hänen kotikaupungillaan.

– Pelasin koripalloa Kauhajoella siinä pesäpallon ohessa siihen noin 15–16-vuotiaaksi asti. Se oli hyvä talvisin koripalloa ja kesäisin pesäpalloa. Silloin tällöin tulee vieläkin käytyä katsomassa pelejä Kauhajoella, mutta kyllä useammin pitäisi ehtiä, Yli-Hirvelä ajattelee.

Ilmajoella, Ik-Pesiksen riveissä Yli-Hirvelä pelasi pesäpalloa ensimmäisen kerran E-poikaikäisenä. Sen jälkeen matka jatkui Seinäjoen Maila-Jusseihin.

– B-poikaissä taisin tulla sitten Koskenkorvalle. Ensimmäinen Superin peli oli vuonna 2004. Paria JymyJussi-kautta (2014-2015) lukuun ottamatta olen pelannut koko Superpesis-urani Kossussa.

Yli-Hirvelä kertoo tärkeimmäksi saavutuksekseen vuonna 2007 Koskenkorvan Urheilijoissa voitetun pronssimitalin. Vastassa oli tuolloin Nurmon Jymy.

– Sehän tuli silloin aikalailla uran alkuvaiheessa. Se on varmasti se paras saavutus.

Mieleen on tuolta samaiselta kaudelta on jäänyt myös yksi tietty ottelu Vimpelin Vetoa vastaan.

– Silloin oli se Korvan stadionin yleisöennätys. Se ottelu, kun voitettiin, niin päästiin välieriin. Siellä oli todella mahtava tunnelma.

Vuosi kerrallaan

Velpen pelipaikka on kolmoskoppari. Viime vuodet mies on toiminut sisäpelissä vaihtajana numerolla kaksi. Pesäpallossa vahvuudekseen hän kertoo tasaisen suorittamisen.

– Olen mielestäni onnistunut pitämään sellainen hyvän ja huonon päivän erotuksen melko pienenä. Kyllä se sellainen tason säilyttäminen on ollut omasta mielestä hyvä juttu.

Yli-Hirvelän ympärillä on jo hetken liikkunut huhuja, että mies olisi jo miettimässä piikkarien naulaan laittamista.

– Pari viime vuotta ollaan katsottu sillä tavalla kausi kerrallaan. Se riippuu aina monesta asiasta. Tärkeimpänä tietenkin, että haluaako vielä ylipäänsä treenata suurella motivaatiolla. Täytyy aina miettiä, että löytyykö se halu lokakuussa lähteä tuonne vesisateeseen ottamaan intervallivetoja. Jos se löytyy, niin ei siinä mitään, Yli-Hirvelä analysoi.

Velpen mukaan tulevan kauden ajatteleminen on tietyllä tavalla ollut haasteellista, koska vielä hetki sitten oltiin tiedottomia, tuleeko koko Superpesis-kautta 2020 ollenkaan.

– Onhan sen urheilijalle sillä tavalla haasteellinen tilanne, kun se maali, eli kauden alkamisen päivämäärä on hämärän peitossa.

– Pitkälle kevääseen harjoittelu oli lähinnä lihastreenipainotteista. Toisaalta onhan sitä pesäpalloa tullut elämänsä aikana aika paljon jo lyötyä, joten en minä siitä sillä tavalla ole huolissani. Enemmän se on juuri se, että pelien alkaessa täytyy olla fysiikka kunnossa, koska pelejä on lyhyessä ajassa paljon. Jos se puoli ei ole kunnossa, niin se on sitten ”soromnoo”.

Yli-Hirvelän mukaan aikaa kauteen valmistautumiseen pelillisellä ja joukkueellisella puolella on riittävästi.

– Aikasemmin pystyttiin jo tekemään pienryhmäharjoitteluita ja nyt kesäkuussa ollaan saatu tehdä joukkueen kanssa kokonaan yhdessä hioen kuvioita. Heinäkuuhun on hyvin aikaa. Ei voi sanoa, etteikö pystyisi valmistautua kauteen.

Joukkueesta Yli-Hirvelällä on hyvä tunnelma.

– Kyllä meininki on minun mielestäni ollut tosi hyvä. Siinä ovat nuoret miehet ottaneet sekä pelillisesti että fyysisesti harppauksia eteenpäin. Kyllä minä näen, että meillä on aivan potentiaalinen joukkue, joka voi päästä ihan mihin vain, kapteeni väläyttää.

Intohimona kokkailu

Pesäpallon ulkopuolella Yli-Hirvelä työskentelee nuorisoalalla. Vapaa-ajalla hän pitää urheilun seuraamisesta. Muita aktiviteetteja ovat ruuanlaitto ja uutena juttuna koiranpennun kouluttaminen.

– Olen kova penkkiurheilija. Tykkään seurata kaikkea Formuloista, Valioliigaan ja NHL:ään. Tuli myös tuossa hankittua tuollainen koira, jonka kanssa on sitte tullut touhuttua kaikenlaista. Olen minä sitä vähän yrittänyt komentaa.

Yli-Hirvelä kertoo katsovansa paljon kokkiohjelmia ja ottavansa reseptejä niistä muistiin. Hetken mietittyään hän antaa myös Kossun faneille vinkin.

– Teriyakilohi ja siihen kylkeen lohkoperunat on kyllä kokeilemisen arvoinen annos.

Velpen mielestä kesällä kannattaa viettää aikaa mahdollisimman paljon ulkona.

– Voi lähteä, vaikka kalastamaan tai metsään retkelle. Mitä nyt vain keksii, hän vinkkaa.

Yli-Hirvelä kertoo vielä lopuksi terveisensä Ilmajoki-lehden lukijoille ja Kossun faneille.

– Urheiluseurat tarvitsevat nyt tukea enemmän kuin koskaan. Tehdään tästäkin pesiskesästä ikimuistoinen koronasta huolimatta!

 

Kuvateksti: Veli-Pekka Yli-Hirvelän mukaan Kossu on valmis heinäkuussa alkavaan Superpesis-kauteen.

MITALIT
SM-Pronssia: 2007 
ARVO-OTTELUT

6 Itä-Länsi-ottelua: 2006, 2007, 2009, 2010, 2012, 2015
2. palkittu 2007

A-nuorten Itä-Länsi: 2004
2. palkittu 2004

B-nuorten Itä-Länsi: 2002
1. palkittu 2002

KOSSUSUPER @ INSTAGRAM