Wahlsten Patrik
/images/02_KUVITUSKUVAT/ylpeys18.jpg


wahlsten card2020

PERUSTIEDOT 
 Nimi Patrik Wahlsten
 Syntymäaika ja -paikka 11.9.1996, Vaasa
 Pelipaikka Lyöjäjokeri
 Sopimus 2020
 Kasvattajaseura Vaasan Maila
 ESITTELY

Julkaistu aiemmin Ilmajoki-lehdessä 2020. Teksti: Eero-Pekka Hautamäki Kuva: Pienimaki Company Oy

Superjokeri isolla S:llä

Koskenkorvan Urheilijoiden ja koko Superpesiksen lyöjätykki, Patrik Wahlsten aloitti pesäpallon Vaasan Mailan junioreissa 7-vuotiaana.

– Sitä ennen olin toki käynyt pesiskoulussa, 23-vuotias superjokeri täsmentää.

Pesäpallossa Wahlstenia viehätti monipuolisuus. Lisäksi perheessä oli muutenkin pesäpallotaustaa.

Wahlstenin nuoruus oli urheiluntäyteistä. Pesiksen lisäksi hän on harrastanut jalkapalloa, salibandya, koripalloa ja lentopalloa. Lopullinen lajivalinta tuli kuitenkin vastaan C-ikäisenä.

– Jalkapallo kulki tuohon asti tiukasti mukana. Lopulta pesäpallo vei kuitenkin voiton, koska tiesin, että omat taitoni ovat siinä parhaimmillaan.

Kun lajipäätös oli tehty, Wahlsten suuntasi Sotkamon kuuluisaan urheilulukioon ottamaan oppia pesäpallon ammattilaisilta. Nuo kolme ja puoli vuotta ”Pate” pelasi Sotkamon Jymyssä A- ja B-poikia. Myös miehen tähänastisen uran huippukohdat sijoittuvat tuohon aikaan.

– Sieltä varmaan nousee se koko vuosi 2014, kun voitimme A-poikien SM-kultaa ja B-poikien pronssia. Yksilötasolla pääsin B-poikien Itä-Länteen ja pelasin ensimmäiset Superpesis-otteluni Jymyn paidassa.

Superpesis-kauden 2014 päätteeksi Sotkamon Jymy nitisti Vimpelin Vedon, ja myös Patrik Wahlsten pääsi juhlimaan kultamitali kaulassa.

– Olihan se tosi hienoa. Pelasin kauden aikana kolme peliä edustusjoukkueessa ja sain mitalin, vaikka sitä ei minun kohdallani varsinaiseksi Suomenmestaruudeksi lasketakaan. Se taitaa nykyään vaatia vähintään viisi peliä, Kossun mörssäri muistelee.

Kaudella 2015 Wahlsten jatkoi Sotkamossa A-poikien kaarella, mutta moukaroi myös Ykköspesistä Haapajärven Pesä-Kiiloissa. Kausi 2016 taas kului Muhoksen Pallo-Salamoissa Ykköspesiksen parissa sekä Oulun Lipon A-pojissa.

– 2017 tulin sitten takaisin kotikonnuille Pohjanmaalle pelaamaan Ykköspesistä Vähänkyrön viestiin. Silloin aloitin myös viimeisen vuoden A-pojissa, kun Hakomäen Juho vinkkasi, että Koskenkorvan joukkueessa olisi tarvetta. A-poikien pelinjohtaja Jouni Oja-Lipasti soitti minulle jo seuraavana päivänä.

Kossun silloinen pelinjohtaja Tomi Niskanen pisti Wahlstenin merkille ja avusti tämän Superin rinkiin kaudelle 2018.

Oppia legendalta

Koskenkorvan Urheilijoiden kannalta Niskanen teki sankariteon. Viime vuonna Wahlsten sijoittui Superpesiksen lyöjätilaston viidenneksi. Todellinen läpimurto on tapahtunut viimeistään tällä kaudella, sillä mies johtaa tilastoa 51:llä juoksulla (4.8.2020). Hän on tehnyt yli puolet Kossun juoksuista.

– Kyllähän ne vahvuudet ovat tuolla lyöntipuolella. Tuon apuja siihen ja myös sellaista läpilyöntiuhkaa. Olen sillä tavalla kovalyöntinen kaveri.

Juniorista asti lyöntipuolella kunnostautunut Wahlsten myöntää, että mukana on myös hitusen taitoa, mutta päällimmäisenä hän korostaa kovaa työtä.

– Kyllä kaikki lähtee harjoittelusta. Tämän eteen on paljon joutunut töitä tekemään. Talvella on täytynyt pressuun muutaman kerran lyödä.

Wahlsten haluaa antaa erityismaininnan toiselle vaasalaiselle lyöntitykille, Jere Dahlströmille. On tietyllä tavalla mielenkiintoista, että tällä hetkellä lyöjätilastossa toisena majaileva Dahlström opetti nuoren Wahlstenin lyömisen saloihin.

– Jere oli silloin minulla valmentajana ainakin F- ja E-ikäisiin asti. Sen takia olen saanut tuon tekniikkapuolen lapsesta asti jo kuntoon. Siitä saa kyllä Jereä kiittää.

Härkälauman kauden alkua Wahlsten kuvailee nihkeäksi, mutta nyt tilanne on lähtenyt kehittymään parempaan suuntaan.

– Lähellä käytiin useasti, mutta meistä ei vain ollut vielä alkukaudesta ottajiksi. Sitten Tampereen voitosta homma aukesi. Se kasvatti itseluottamusta, minkä on kyllä joukkueen tekemisestä huomannut.

Kossussa Wahlsten on viihtynyt todella hyvin.

– Joukkueen sisällä on huikea henki. Saa nauraa ja pitää hauskaakin, mutta pesäpalloa pelataan silti tosissaan.

– Mahtava fiilis olla tuossa joukkueessa mukana. Ehkä sen hengen tuo se, kun joukkueessa on paljon nuoria ja samanikäisiä pelaajia, niin ollaan kaikki henkisesti yhtä huonolla tasolla! mies naurahtaa.

Härkälauman tavoitteetkin ovat edellisestä kysymästä selkeytyneet.

– Vähimmäistavoite ovat ainakin pudotuspelit. Totta kai siitä mennään sitten eteenpäin, mutta se on vähimmäistavoite, Wahlsten päättää.

Palataan vielä lyöjäkuninkuuteen.

– Tietenkin se olisi hieno juttu voittaa, mutta ei sitä vielä ole sillä tavalla miettinyt. Joukkue edellä tässä tehdään asioita ja nuo henkilökohtaiset saavutukset ovat aina bonusta siihen kylkeen. En toki kiellä, etteikö se hienoa olisi, mutta en vaivaa sillä liikaa päätäni.

Töitä luvassa

Tällä hetkellä Wahlsten keskittyy täysimääräisesti pesäpalloon, vaikka mieheltä löytyvätkin takataskusta urheiluhierojan paperit. Syksyn tullen miehen olisi kuitenkin tarkoitus mennä töihin.

– Se asia jää nähtäväksi. Toivon mukaan jotakin on luvassa, mutta se selviää sitten paremmin myöhemmin, hän kertoo.

Seinäjoella asustavan Wahlstenin vapaa-aika kuluu pitkälti samaan tyyliin kuin joukkuetovereillakin.

– Kyllä se vapaa-aika vierähtää tuossa Pleikkarin parissa. Sen lisäksi tulee jonkin verran käytyä heittelemässä frisbeetä.

Aikasemmin pelaajaesittelyssä ollut Petrus Puputti pyysi kysymään, moneltako seuraava haastateltava herää vapaapäivinä?

– Siinä noin yhdeksän ja kymmenen välillä. Kyllä nuorempana saattoi helposti venyä yli puolen yön, mutta enää ei niinkään. Kun vähän ikää on tullut, niin on vain meikäläisestäkin alkanut kuoriutua aamuihminen, nuori mies tuumaa.

Kesätekemisvinkkikin Kossun lyöjätitaanilla on annettavaksi.

– Täytyy toivottaa kaikki tervetulleiksi Sähkökoje Areenalle. Tulkaa katsomaan, miten nuori Härkälauma esiintyy! heinäkuun pelaajaksi vastikään valittu Wahlsten toivottaa.

Kuvateksti: Kossun lyöjätitaani Patrik Wahlstenin mukaan nykyaikaisen pesäpalloilijan treeniin kuuluu vahvasti fysiikkapuoli. Hän tekee kuin saarnaakin, mikä näkyy sekä miehen kovasta lyönnistä että ulkoisesta olemuksesta.

ARVO-OTTELUT

A-nuorten Itä-Länsi: 2016 

B-nuorten Itä-Länsi: 2014

KOSSUSUPER @ INSTAGRAM