Vuorenmäki Juuso
/images/02_KUVITUSKUVAT/ylpeys18.jpg

vuorenmaki card2020

PERUSTIEDOT 
 Nimi Juuso Vuorenmäki
 Syntymäaika ja -paikka 9.6.1998, Ilmajoki
 Pelipaikka Vaihtaja, kotiuttaja / Koppari
 Sopimus 2020
 Kasvattajaseura Koskenkorvan Urheilijat
 ESITTELY

Julkaistu aiemmin Ilmajoki-lehdessä. Teksti: Eero-Pekka Hautamäki Kuva: Pienimaki Company Oy

Oman seuran kasvatti

Ilmajoelta kotoisin oleva Juuso Vuorenmäki, 22, aloitti pesäpalloilun 7-vuotiaana kavereidensa innoittamana.

– Pesiskoulusta se kaikki lähti. Jalkapallossa ja pesäpallossa oli jonkin verran samaa porukkaa, joten ne kulkivat sillä tavalla käsi kädessä.

– Olin 14, kun tein sitten lopullisen lajivalinnan jalkapallon, salibandyn ja pesiksen väliltä.

Vuorenmäen uran ensimmäinen mitali on D-poikien kulta kaudelta 2012. Vuonna 2014 juhla oli kaksinkertainen, kun nuoren miehen joukkueet voittivat C-poikien kultaa ja A-poikien pronssia. Lisäksi hänellä on taskussaan B-poikien Itä-Länsi-edustus kaudelta 2016 sekä kaksi edustusta A-pojissa kausilta 2018 ja 2019. Onnistumisia on siis löytyy jo.

Vuorenmäki on pelaajahistoriansa aikana edustanut kasvattiseuransa Koskenkorvan Urheilijoiden lisäksi muuallakin.

– Kausilla 2014 ja 2015 pelasin Suomensarjaa Jalasjärvellä ja sitten vuoden Ykköspesistä 2016. Viime vuonna pelasin Kankaanpäässä A-poikia ja olin loppukaudesta lainassa muutaman Superpesis-ottelunkin, Vuorenmäki avaa.

Koskenkorvan Superpesis-joukkueen rinkiin Vuorenmäki nousi C-poikien mestaruuden myötä.

– Meitä nousi siitä joukkueesta useampikin silloin mukaan rinkiin, hän muistelee.

Tositoimiin Vuorenmäki pääsi Superpesiksen puolella ensimmäistä kertaa kaudella 2015, kun miestä kokeiltiin pari ottelua Kossun runkosarjassa.

– Se ensimmäinen peli taisi olla Kankaanpäätä vastaan silloin heinäkuulla.

Pelinlukutaitoinen koppari

Vuorenmäen ulkopelipaikka on pääasiassa koppari. Sisäpelissä rooli vaihtelee vaihtajan ja kotiuttajan tehtävissä.

– No sanoisin, että varmaan pelin lukeminen, on sellainen vahvin asia, hän avaa omia vahvuuksiaan.

Härkälauman joukkuehenki on Vuorenmäen silmissä hyvä.

– Ainakin hauskaa meillä on tuolla porukalla. Niin kuin kaikki ovat näissä esittelyissä sanoneet, että siellä on sellainen rento ilmapiiri.

Härkälauman juuri päättynyt kausi oli Vuorenmäen mukaan ”kaikin puolin erikoinen”.

– Pelillisesti voisi sanoa, että taso on heitellyt paljon. Alkuun pelattiin aivan hyvin, mutta ei saatu pisteitä. Sitten ruvettiin saamaan pisteitä ja peli rullasi. Nyt sitten viime peleissä on alkanut tiiviin pelitahdin aiheuttama väsymys näkyä, joten sitä kautta on tullut tappioita.

– Itselle tämä pelitahti olisi ehkä muuten ollut ihan hyvä, mutta minulla on ollut töitä tässä rinnalla, niin palautumiseen vaadittava aika on ollut vähissä. Ne vapaat kuluivat pitkälti töissä.

Olisiko tällainen pelitahti hyvä muuta työskentelyä pesäpallon ohella?

– Jos pelkän pesiksen ehdoilla mentäisiin, niin tällainen pelitahti olisi ihan kivakin. Vähemmän treenejä ja enemmän pelejä. Siitä useimmat pesäpalloilijat varmaan tykkäisivät, Vuorenmäki miettii.

Yhteinen laji

Kuten aikaisemmin kävi ilmi, Vuorenmäki on työskennellyt pesäpallon rinnalla tämän kesän. Työpaikkana on toiminut Seinäjoen Ideaparkin XXL-urheilukauppa. Matka töihin ei ole pitkä, sillä Vuorenmäki asuu nykyisin Seinäjoella tyttöystävänsä, Maila-Jusseissa naisten Superpesistä pelaavan, Silja Syrjälän kanssa.

– Jonkin verran puhutaan pesäpallosta kotona, mutta ei nyt ihan älyttömästi. Treenataan yhdessä kerran tai pari kertaa viikossa silloin tällöin. Ei läheskään joka viikko. Pääosin treenaillaan omien joukkuekavereiden kanssa molemmat, Vuorenmäki kertoo parin yhteiselosta.

Vuorenmäki valmistui ylioppilaaksi Ilmajoen lukiosta keväällä 2018. Jatko-opinnot eivät ole miehellä kiikareissa ainakaan tällä hetkellä.

– Ajatuksenani on tehdä töitä ja keskittyä pesäpalloon. Opiskelut tulevat sitten, kun löytyy sellainen ala, joka vetää puoleensa.

Vuorenmäen vapaa-aika kuluu pitkälti samaan tapaan kuin joukkuetovereilla.

– Frisbeegolf ja Pleikkari ovat aika kovassa käytössä, mitä nyt töiltä ehtii.

Nyt, kun aiheeksi saatiin frisbeegolf, niin edellisenä esittelyssä ollut Aapeli Suvisalmi pyysi kysymään, montako hole in onea Vuorenmäki on saanut tänä kesänä?

– Äkkiseltään sanoisin, että neljä kappaletta. Joukkueen paras frisbeegolfaaja on kuitenkin Sinkkonen, hän naurahtaa pilke silmäkulmassa..

– Nyt korona-aikana on hyvä paikka ulkoilla. Nauttikaa Suomen luonnosta kaikki omaan tapaanne, Vuorenmäki heittää syksyn tekemisvinkiksi.

Kossun faneille miehellä on selkeä viesti:

– Kivasti on katsomoissa ollut ääntä koko kauden. Jatkakaa tulevaisuudessakin samaan malliin!

Kuvateksti: Juuso Vuorenmäki on Koskenkorvan Urheilijoiden oma kasvatti.

KOSSUSUPER @ INSTAGRAM