suvisalmi card2020

PERUSTIEDOT 
 Nimi Aapeli Suvisalmi
 Syntymäaika ja -paikka 10.3.2000
 Pelipaikka Vaihtaja / Linjapelaaja
 Sopimus 2020
 Kasvattajaseura Koskenkorvan Urheilijat
 ESITTELY

Julkaistu aiemmin Ilmajoki-lehdessä. Teksti: Eero-Pekka Hautamäki Kuva: Pienimaki Company Oy

Kovalla harjoittelulla Superpesis-pelaajaksi

Kurikasta lähtöisin oleva Aapeli Suvisalmi, 20, aloitti pesäpallon harrastamisen yhdeksän vuoden iässä, isoveljensä innoittamana, Jurvan Liekin riveissä.

– Isoveli meni Jurvan Liekkiin, ja minuakin alkoi kiinnostaa, joten menin sinne sitten vuosina 1996-1997 syntyneiden sekaan, Suvisalmi avaa uransa alkuaskelia.

Alkuvuodesta 2011 nuori pelimies siirtyi Jurvasta Koskenkorvan Urheilijoihin. Pelaaminen vanhempien joukossa oli luonnollisesti kehittävää, mutta nuori mies halusi kokeilla tasoaan omanikäisten kanssa.

Suvisalmen juniorivuodet kuluivat tuosta lähtien Kossun paidassa. Tähänastisen uransa parhaaksi kokemukseksi hän nostaa vuoden 2012 Sotkamon pesäpalloleirin, jossa hänet valittiin edustamaan Itä-Länteen.

– Ne suuremmat saavutukset ovat vielä edessäpäin, Suvisalmi päättää.

Kova harjoittelu takasi miehelle luontaisen paikan Koskenkorvan Urheilijoiden Superpesis-joukkueen ringistä.

– Latvalan Jukka soitti ja pyysi minut harjoitusrinkiin, ja sitä kautta pelasin sitten ensimmäiset Superpesis-otteluni vuoden 2018 Halli-SM:ssä. Superpesiksen runkosarjan debyyttikausi oli sitten seuraavana vuonna, eli 2019.

Koskenkorvan lisäksi Suvisalmi on pelannut viimeiset kolme kautta Alavuden Peli-Veikoissa. Viime kauden päätteeksi joukkue nousi Ykköspesikseen ja solmi farmisopimuksen Koskenkorvan Urheilijoiden kanssa. Suvisalmi on nyt ollut mukana vakiinnuttamassa joukkueen paikkaa sarjassa.

– Ei meillä sarjanousijajoukkueeksi kesä huonosti mennyt. Sunnuntaina oli viimeinen peli, ja olimme runkosarjan viidensiä, Suvisalmi kertoo.

Peliä lukeva linjapelaaja

Suvisalmi on ulkokentällä useimmiten linjapelaaja. Sisällä mies saa yleensä vaihtajan roolin. Juniorivuosina hän toimi lukkarina, joten sekin puoli onnistuu tarvittaessa.

– Sanoisin, että vahvuuksiani ovat pelinluku sekä pienet lyönnit.

Härkälaumaa Suvisalmi kuvailee nuoreksi ja nälkäiseksi. Huumori on lennokasta.

– Hauskaa meillä on aina! mies naurahtaa.

Suvisalmen mukaan joukkueen kausi on ollut nousujohteinen, mutta liian vaihteleva.

– Alkukaudesta ei saatu voittoja, mutta sitten kun ensimmäinen voitto tuli, niin ilme parani. Tasaisuutta ei olla siltikään onnistuttu peliin saamaan.

Runkosarja päättyy pian, mutta jännitettävää on edelleen.

– Toisaalta meillä on edelleen mahdollisuudet pudotuspeleihin ihan oman pelin kautta. Joka tapauksessa olemme pelanneet paremmin kuin monet ennen kauden alkua ennakoivat.

Liikunta isossa roolissa

Suvisalmen elämä on pesäpallon ulkopuolellakin liikunnantäyteistä. Hän aloitti juuri Kuortaneen Urheiluopistolla liikuntaneuvojan kaksivuotiset opinnot. Viikot kuluvat siis Kuortaneella asuntolassa majoittuen, mutta viikonloppuisin mies palaa kotikonnuille Kurikkaan.

Viimeksi haastateltu Ville-Veikko Olli pyysi kysymään Suvisalmelta, miten tämän opinnot ovat lähteneet käyntiin uudessa opinahjossa?

– Ollin kanssa pelailen välillä tennistä, joten täytyy vastata, että siinä olen ainakin ollut hyvä! On tämä toki muutenkin lähtenyt hyvin käyntiin.

Liikuntaneuvojan koulutus on monipuolinen ja pesäpalloharjoittelu on helppo yhdistää päiviin Urheiluopistolla.

– Liikuntaneuvojan koulutuksessa käymme jokaisen mahdollisen lajin läpi. Esimerkiksi tällä viikolla menemme metsään pariksi päiväksi vähän eräilemään. Teorian tunnitkin ovat tähän asti olleet pitkältiihmisten ohjaamisen opettelua. Niin sanottuja normaaleja lukuaineita ei ole vielä ollut, Kurikan lukiosta keväällä 2019 valmistunut nuorimies kertoo.

Suvisalmen vapaa-aikakin on pitkälti urheilun täyteistä.

– Välillä tulee pelattua sitä tennistä, mikä juontaa juurensa siihen, että meillä on Kurikassa ihan kotitalon lähistöllä tenniskenttä. Sen lisäksi nyt nämä melkein koko joukkueelle perinteiset frisbeegolf ja Pleikkarilla pelaaminen, mies avaa harrastuksiaan.

Suvisalmella on Ilmajoki-lehden lukijoille ja Kossun faneille myös tekemisvinkkejä pimenevään syksyyn.

– Talviturkkia, jos ei ole viellä heittänyt, niin nyt olisi korkea aika! Lisäksi kannattaa käydä testaamassa Ahonkylän uusi frisbeegolf-rata.

Kossulla on runkosarjaa jäljellä viellä kolme peliä. Kaksi vieraspeliä ja yksi kotipeli.

– Kotiotteluun kannattaa ehdottomasti tulla ja pistää katsomot täyteen. Toki myös vieraspeleihin saa tulla kannustamaan. Pudotuspelitkin ovat hyvällä iskemisellä viellä tulossa!

Kuvateksti: Aapeli Suvisalmi aloitti pesisuransa Jurvan Liekissä 3-4 vuotta vanhempien poikien keskellä, joten pelit olivat jo yhdeksänvuotiaana kovatasoisia. Pelejä miehellä on alla Jurvan Liekin, Koskenkorvan Urheilijoiden, Alavuden Peli-Veikkojen sekä Alajärven Ankkurien paidoissa.