Puputti Petrus
/images/02_KUVITUSKUVAT/ylpeys18.jpg


puputti card2020

PERUSTIEDOT 
 Nimi Petrus Puputti
 Syntymäaika ja -paikka 28.1.1991, Haapajärvi
 Pelipaikka Etukenttä
 Sopimus 2020
 Kasvattajaseura Haapajärven Pesä-Kiilat
 ESITTELY

Haastateltu 20.7.2020. Julkaistu aiemmin Ilmajoki-lehdessä. Teksti: Eero-Pekka Hautamäki Kuva: Pienimaki Company Oy

Vuoden tulokas 2015

Haapajärveltä lähtöisin oleva Petrus Puputti, 29, aloitti pesäpallon harrastamisen kuuden vuoden iässä. Ensin lajia lähti kokeilemaan kolme vuotta vanhempi isoveli, ja pikkuveli seurasi pian perässä.

– Todennäköisesti lähdin mukaan veljen esimerkistä. Varmaan katselin, kun hän teki hiekkakakkuja kentällä, ja ajattelin, että tuohan näyttää kivalta, mies vitsailee.

Puputin aloittaessa harrastamisen vuonna 1997, oli Haapajärven Pesä-Kiilat juuri edellisellä kaudella noussut miesten Superpesikseen. Haapajärven pesäpallokulttuurin kulta-ajan voidaankin ajatella sijoittuneen sen Superpesis-vuosiin 1996-1998.

– Kyllä pesäpallo on varmasti edelleen yksi pienen paikkakunnan isoimmista lajeista. Mitä nyt olen somen kautta ymmärtänyt, niin tuntuu, että siellä tehdään edelleen hyvää juniorityötä.

B-juniori-ikäisenä Puputti muutti Sotkamoon, jossa missiona oli urheilulukio, joka yhdistyi tietenkin tiukasti pesäpalloon. Ykköspesistä mies pelasi yhtäjaksoisesti kuusi vuotta edustaen ensin Haapajärveä (2009-2011) ja tämän jälkeen Oulun Lippoa (2012-2014). Superpesis-uransa hän aloitti Alajärven Ankkureissa kaudella 2015. Seuraava askel tapahtui kahden vuoden kuluttua, kun suuntana oli Koskenkorva.

– Tulin ehkä tyypillistä tapaa myöhemmässä vaiheessa Superiin. Sitä ennen tuli pelattua aika monta vuotta Ykkösessä, mies pohtii.

Puputti nostaa tähänastisen uransa tärkeimmiksi saavutuksiksi Itä-Länsi-edustuksen vuodelta 2017, sekä Superpesiksen vuoden tulokkaan tittelin, jonka hän pokkasi debyyttikautensa päätteeksi.

– Pelaan tietenkin joukkuelajia, koska minua kiehtoo se joukkueena pärjääminen ja menestyminen. Mitalikaappi ei ole vielä hirveästi täyttynyt, mutta totta kai se mestaruus kelpaisi, mies unelmoi.

Tasainen suorittaja

Puputin ulkopelipaikka on lähtökohtaisesti kakkosvahti. Sisäpelissä miehen tehtävät painottuvat pääasiassa etenemiseen.

– Näkisin itseni sellaisena aika tasaisena suorittajana, hän vastaa, kun kysytään miehen omista vahvuuksista.

Puputti näkee osittain uudistuneen Härkälauman hyvänä kokonaisuutena. Joukkueessa vallitsee hyvä yhteishenki.

– Kyllä minulla on ollut heti syksyn ensimmäisistä treeneistä lähtien hyvä fiilis, kun Mikko (Vainionpää) tuli kuvioihin mukaan. Myös uudet pelikaverit, jotka niin ikään saatiin syksyllä porukkaan, ovat olleet ehdottomasti hyviä hankintoja.

Härkälauma on nyt pelannut seitsemän runkosarjaottelua, joista vasta kahdesta viimeisestä on naarattu voitot. Puputti itse loukkaantui kaksi ensimmäistä ottelua pelattuaan, mutta pystyy silti analysoimaan muun joukkueen tekemistä.

– Joukkueen kauden aloitus ei ole tuloksellisesti ollut mikään unelmastartti, vaikka peliesitykset ovat ajoittain olleet hyviäkin. Kaksi viimeisintä peliä on onnistuttu kotiutuslyöntikisoissa kääntämään voitoiksi ensimmäisten jaksojen häviöistä huolimatta. Se kertoo joukkueen kärsivällisyydestä, mies analysoi.

– Loukkaantumistani olen nyt tässä parannellut, ja seuraillaan tilannetta vähän päivä kerrallaan, hän avaa omasta tilanteestaan.

Kiireistä perhe-elämää

Pesäpallon ohella Puputti työskentelee fysioterapeuttina Seinäjoen keskussairaalalla. Arkea värittää perhe-elämä vaimon ja kahden lapsen kanssa. Perheen omakotitalo valmistui juuri alkuvuodesta Seinäjoelle.

– Taidan olla meidän joukkueen pelaajista ainoa isä. Ei ainakaan ole kukaan muu sellaista myöntänyt, hän naurahtaa.

Puputin mukaan vapaa-aikaa ei ole viime aikoina ollut paljoa, mutta töiden ja pesäpallon ohella yhteinen aika perheen kanssa on tärkeää.

– Pyrin viettämään aikaa heidän kanssaan, niin paljon kuin mahdollista, hän linjaa.

Esille nousee Puputin tapa tehdä erilaisia hengitysharjoituksia.

– Se menee tuonne elintapapuolelle, kuten myös riittävä uni ja monipuolinen ruokavalio. Ihminen selviää kolme viikkoa syömättä, kolme päivää juomatta ja kolme minuuttia hengittämättä, joten siitä voi miettiä hengitysharjoitusten merkittävyyttä, hän havainnollistaa asiaa.

– Suosittelen kyllä kaikkia tutustumaan hengitysharjoituksiin.

Puputti kannustaa Ilmajoki-lehden lukijoita ja Kossun-faneja pyöräilemään tai liikkumaan jotenkin muulla tavoin ulkona.

– Työmatkat tulee kuljettua kelistä riippumatta pyörällä. Varsinkin näin kesällä kannattaa lähteä ihan huviksikin pyöräilemään ja muutenkin liikkumaan luontoon.

– Sen lisäksi kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa Kossun pelejä! pelimies vinkkaa.

Kuvateksti: Neljättä kauttaan Kossussa urheileva Petrus Puputti viettää kiireistä elämänjaksoa perheen, pesäpallon sekä töiden parissa.

PALKINNOT
Superpesiksen vuoden tulokas: 2015
ARVO-OTTELUT

Itä-Länsi: 2017

 
 

KOSSUSUPER @ INSTAGRAM