Kettunen Aku
/images/02_KUVITUSKUVAT/ylpeys18.jpg

Kettunen card2020

PERUSTIEDOT 
 Nimi Aku Kettunen
 Syntymäaika ja -paikka 17.9.1997 Jyväskylä
 Pelipaikka Vaihtaja / 3-Polttaja
 Sopimus 2020
 Kasvattajaseura Jyväskylän Kiri
 ESITTELY

Julkaistu aiemmin Ilmajoki-lehdessä.

Koskenkorvan uudistuneeseen Härkälaumaan viime syksynä liittynyt jyväskyläläinen Aku Kettunen aloitti pesäpallon noin kymmenen vuoden iässä.

- Vaihdoin tuolloin futiksesta pesäpalloon. Vanhempien kanssa käytiin ahkerasti katsomassa Kirittärien pelejä, kun olin pieni, ja eräänä päivänä isä vain ehdotti, että mitä jos aloittaisin pesäpallon. Pelit jatkuvat edelleen, nyt 22-vuotias Kettunen muistelee uransa alkutaivalta.

Kettusen Superpesis-ura alkoi vuonna 2016 kasvattiseura Jyväskylän Kirin saappaissa. Vuodet 2017-2019 mies löi Hyvinkään Tahkon väreissä. Uran tähänastinen huippukohta on kauden 2018 A-poikien Suomenmestaruus juuri Tahkon vuosilta. Nyt edessä olisi ensimmäinen kausi Härkä-logo rinnassa.

- Joukkueeseen on kyllä ollut äärimmäisen helppo tulla mukaan. Paljon ollaan menty yksilöiden omien ominaisuuksien pohjalta. Uskon, että strategiamme tulee vielä kantamaan hedelmää. Nuorella joukkueella on mahdollisuus yllättää, pelimies arvioi uutta pesisperhettään.

- Pesiksessä tärkeintä on saada mahdollisimman paljon uusia ystäviä. Jos joku väittää muita, hän valehtelee, Kettunen väittää pilke silmäkulmassa.

Ulkopeli vahvuutena

Sisäpelissä Kettunen on vaihtaja. Ulkokentällä hänen paikkansa on kolmospolttajana. Vaihtotilanteet mies tutkaa välimiehenä. Vahvuudekseen mies valikoi ulkopelin.

- Kyllä räpylä on ollut aina paras ominaisuuteni.

Treenaaminen on viime aikoina muuttunut totaalisesti koronaepidemian vuoksi, mutta ennen tätä mies treenasi Jyväskylään juuri perustetussa pesäpalloakatemiaringissä, jota luotsasivat Perttu Hautala sekä Jussi "Nalle" Viljanen. Fysiikkatreeniosuus hoituu yksin, tai toisen Jyväskylässä asuvan Kossun pelaajan, Ville-Veikko Ollin kanssa.

Teknologiaa pesäpallon tueksi

Pelikenttien ulkopuolella Kettunen opiskelee tietojärjestelmätiedettä Jyväskylän yliopistossa. Koodaaminen on lähellä miehen sydäntä. Opiskeluiden ohessa hän työskentelee osa-aikaisena Superpesiksenkin live-lähetyksistä huolehtivalla Kepit Systems Oy:lla. Lisäksi hänellä on oma ohjelmistoyritys, ASOFT OY, jonka ePesis-pelianalysointipalvelu on käytössä jo suurella osalla Superpesis-joukkueista.

- Eihän tuota vapaa-aikaa lopuksi kamalasti jää. Koulu, treenaaminen ja työt kyllä täyttävät kalenterin, Kettunen naurahtaa.

Suunta hukassa tiellä, muttei pelikentällä

Vaikka Kettunen onkin uusi kasvo Koskenkorvalla, on tähänastisena härkäaikana ehtinyt jo sattua ja tapahtua.

- Minä ja Ville-Veikko lähdettiin kerran leirille kohti Ilmajokea Jyväskylästä. Oltiin jo valmiiksi myöhässä. Huomattiin sitten puolen tunnin ajamisen jälkeen, että suunta oli noin 90 astetta väärä. Hauskaa tästä teki se, että taisi olla jo kuudes tai seitsemäs leiri Ilmajoella, joten reitin piti olla jo tuttu. Siitä ollaan saatu kyllä kuulla kuittailua. Oulun kautta kiertäen Ilmajoelle olisi ollut kai noin 700 kilometriä. Oltiin lopulta noin tunti myöhässä. Onneksi tajuttiin kääntyä, mies kertoo huvittuneena.

Kettunen kuitenkin vakavoituu, kun puhutaan pesäpallon tulevaisuudesta.

- Pesäpallo, niin kuin muutkin urheilulajit, on nyt pulassa tämän epidemian takia. Nyt tarvitaan ihan jokaista, että Koskenkorvalla ja muuallakin Suomessa voidaan tulevaisuudessa viihdyttää pesisfaneja Superpesiksen muodossa samaan tapaan kuin ennenkin. Tukekaa nyt paikallisseuraanne, jos suinkin vain pystytte! Kettunen vetoaa katse eteenpäin suunnattuna.

 

KOSSUSUPER @ INSTAGRAM