Erkkilä Jaakko
/images/02_KUVITUSKUVAT/ylpeys18.jpg

Erkkila card2020

PERUSTIEDOT 
 Nimi Jaakko Erkkilä
 Syntymäaika ja -paikka  21.12.1993 Vähäkyrö
 Pelipaikka Vaihtaja / Linjapelaaja
 Sopimus 2020
 Kasvattajaseura Vähänkyrön Viesti
 ESITTELY

Julkaistu aikasemmin Ilmajoki-lehdessä.

Ykkössarjan nousija

Vähästäkyröstä kotoisin oleva vaasalainen Jaakko Erkkilä, 26, debytoi Superpesiksessä tämän talven halli-SM:ssä Koskenkorvan Urheilijoiden paidassa. Kossua ennen Erkkilä pelasi kasvattiseuransa Vähänkyrön Viestin paidassa Ykköspesistä kaudet 2016-2019.

– Aloitin pesäpallon muistaakseni vuonna 2003. Kaikki alkoi siitä, kun lähdin serkkuni Hakomäen Mikon kanssa pesistreeneihin. Tulihan sitä ennen kokeiltua muitakin lajeja, mutta kun pääsin pesäpallokentälle, niin kipinä syttyi heti.

Mikko Hakomäki on Erkkilän joukkuetoverin, Juho Hakomäen veli. Kaikkia sukulaispoikia yhdistää Superpesis, sillä Mikko Hakomäki pelasi ensimmäisen pääsarjatason ottelunsa viime kaudella Siilinjärven Pesiksessä. Kaiken lisäksi Juho asuu myös Erkkilän naapurissa, joten treenikaverikin on helpon matkan päässä.

Vähänkyrön lisäksi Erkkilä on pelannut juniori-ikäisenä myös Vaasan Mailassa. Viimeisenä A-juniorivuotenaan mies siirtyi kuitenkin takaisin kotikonnuille, kun Vähäkyröön perustettiin tuon ikäluokan joukkue.

– Vähänkyrön Viestin täytyy kyllä nostaa seurana esille. Kai siellä on sitten tykännyt pelata, kerran siellä niin kauan pelasin ja viihdyin. Onhan se aina kasvattiseurani.

Toinen joukkue, jonka Erkkilä haluaa nostaa esille, on Koskenkorvan Urheilijat.

– Tietenkin tämä mahdollisuus päästä Superia pelaamaan on mahtava juttu. Täällä näen, mihin minusta on.

”Helppo tulla”

Erkkilän ulkopelipaikka on linjassa. Sisäpelissä hän mieltää itsensä vaihtajaksi.

– Vaihtotilanteet ovat vahvuuteni, mutta tietenkin koetan antaa tukea myös kotiutuspuolella. Ulkopeliäni yritän hioa sisäpelini tasolle.

Erkkilän mukaan uuteen joukkueeseen tuleminen on ollut todella helppoa. Yli puolet joukkuetovereista ovat tuttuja jo ennestään.

– Monen kanssa olen pelannut samassa joukkueessa. En usko, että olisi löytynyt toista Superpesis-joukkuetta, johon olisi ollut näin helppo tulla.

Erkkilän integroitumista joukkueeseen helpotti myös se, että hänen nykyinen kakkospelinjohtajansa Olli-Pekka Sinkkonen toimi viimeiset kaksi vuotta Vähänkyrön päävalmentajana.

– Siinäkin mielessä Kossuun oli helppo tulla, kun valmentaja on ennestään tuttu ja tuntee pelityylini ja ominaisuuteni.

Kauden 2020 Härkälaumaa uusi tulokas osaa jo arvioida.

– Meillähän on testitulostenkin valossa aika jalkava joukkue. Aivan sama, mistä kohtaa lyöntikierros lähtee, niin jalkoja meillä on. Meillä on tietty pelityyli sisäänajossa, ja kun se on hiottu loppuun, uskon sen tuottavan tulosta.

Erkkilä on pystynyt soveltamaan treenaamistaan poikkeustilaan sopivaksi joukkueen fysiikkavalmentaja Harri Yrttiahon laatiman treeniohjelman avulla. Myös naapurista on löytynyt apua, kun juoksu-, lyönti- ja voimaharjoitteluun on saanut Juho-serkun kaveriksi.

– Lyöntitoistoja pitäisi nyt saada pikkuhiljaa talven tasolle, jotta jos ja kun kausi alkaa, pallo osuisi keskelle kenttää.

Herrasmies nuoresta asti

Pesäpallon ohella Erkkilä opiskelee konetekniikkaa Vaasan ammattikorkeakoulussa. Mahdollisuukisen mukana hän myös auttelee isäänsä maataloustöissä.

– Aika paljon elämä pyörii pesäpallon, koulun ja töiden ympärillä. Normaaliaikana käyn kuitenkin aika aktiivisesti kastomassa Vaasan Sportin liigaotteluita.

Viime vuoden pelaajaesittelyissä tuli jo selväksi, että Kossun joukkueessa lähes kaikki pelaavat frisbeegolfia, tai jos eivät vielä pelaa, niin pian kyllä pelaavat. Erkkiläkään ei ole säästynyt villitykseltä.

– Ollaanhan me käyty nakkelemassa. Se on sellaista hyvää ulkoilua ja parhaimillaan menee myös palauttavasta treenistä. Suosittelen!

Lyöntivoimaa Erkkilästä löytyi jo ala-asteiässä. Puheeksi tulee ikävä sattumus noilta ajoilta.

– Oltiin kavereiden kanssa luistelemassa, ja rannelaukauksessa sattui olemaan sen verran voimaa, että kiekko lähti kohoamaan. Se osui sitten erästä kaukalossa luistellutta tyttöä päähän. Minä tietenkin säikähdin vahinkoa kamalasti. Taisi tuo tyttö säikähtää vielä enemmän.

Herrasmiesmäisyys oli onneksi jo opittu pesäpallokentältä tuohon ikään mennessä.

– Nopeasti piti sitten siinä kaivaa kylmää lumipenkasta tytölle ensiavuksi. Onneksi siitä säilyttiin pelkällä säikähdyksellä, mies muistelee.

Muiden pelaajien tapaan Erkkilälläkin on terveisiä Kossun faneille.

– Jos ja kun kausi nyt alkaa, niin katsomot vain täyteen. Seurat tarvitsevat nyt jokaista katsojaa!

 

KOSSUSUPER @ INSTAGRAM